TROCHU MOC ČOKOLÁDY JE VŽDY TAK AKORÁT

Nejpopulárnější sladkost na světě – čokoláda – je ve své podstatě poměrně hořká potravina, která se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Na lahodném výsledku má účast nejen podíl a druh kakaových zrn, ale také zručnost i trpělivost čokolatiérů při její výrobě. Ta se totiž nesmí uspěchat a je nutné dopřát čokoládě čas.

Mimochodem slovo čokolatiér je naprosto úžasné. Co říkáte?

Zdroj: Unsplash

K čokoládě najdete spoustu zajímavostí, pravd i pověr. Aby ne, když je to taková dobrota, že? My jsme vybraly jen pár (dle našeho názorů nejzajímavějších).

  • Vůně čokolády zvyšuje aktivitu mozku.
  • Bílá čokoláda není technicky čokoláda, protože neobsahuje kakaové boby.
  • Je třeba 400 kakaových bobů, aby se vyrobilo 450 g čokolády.
  • Výrobce čokolády Chip Cookie prodal nápad společnosti Nestle Toll House výměnou za celoživotní zásobu čokolády.
  • Nejtěžší čokoláda na světě vážila 5,792 kg.
  • Každodenní konzumace tmavé čokolády snižuje riziko srdečních onemocnění o jednu třetinu.
  • Čokoláda může psy zabít.
  • Čokoláda má antibakteriální účinek a chrání před zubním kazem.
  • Průměrná čokoládová tyčinka obsahuje 8 částí hmyzu.
  • Existuje tabletka, která vám zajístí, že vaše prdy budou cítit po čokoládě.
  • Když jde o kašel, čokoláda je účinnější než kodein.
  • Horká čokoláda chutná lépe v oranžových obalech.

Zdroj: Unsplash

 A MOŽNÁ NEVÍTE, ŽE…

  1. Studie v roce 2013 zjistila, že vůně čokolády v knihkupectví zvýší pravděpodobnost, že si zákazník koupí kuchařku nebo román, až o 40 %.
  2. Ve slavné scéně ve sprše v Hitchcockově filmu Psycho byl jako náhražka krve použit čokoládový sirup.
  3. Nejcennější čokoládová tyčinka na světě je stoletá tyčinka Cadbury, kterou s sebou na první expedici na Antarktidu přivezl kapitán Robert Scott. Na aukci v roce 2001 byla vydražena za 687 dolarů, tedy za více než 16 tisíc korun.
  4. Nacisté se během druhé světové války pokusili o atentát na Winstona Churchilla, a to s ničím méně originálním než explodující čokoládovou tyčinkou.
  5. Theobroma cacao – jméno stromu, ze kterého pochází čokoláda – znamená „pokrm bohů“.
  6. Abyste si mohli dopřát čtyři standardní tabulky čokolády, musí jeden kakaovník růst skoro celý rok, aby k tomu vyprodukoval dost kakaových bobů.
  7. Theobromin, látka nacházející se v čokoládě, která je jedovatá pro psy, může být smrtelně nebezpečná i pro člověka. Smrtelné dávky dosáhne ale jen skutečný nenasyta. Desetileté dítě by muselo sníst asi šestnáct kilogramů čokolády. Pokud jste fanoušci bonboniér, tak by to znamenalo 64 balení čokoládových mořských plodů Laguna nebo 160 krabiček kočičích jazýčků.
  8. Kakao v té nejvyšší kvalitě se označuje jako „Fine de Aroma“. Do této kategorie spadá ročně jen něco okolo 6 % celosvětové produkce kakaa. V České republice z něj vyrábí jen čokoládovna Carla, a to svou prémiovou stejnojmennou řadu čokolád.

O čokoládě by se dalo psát asi hodně dlouho. Faktem však je to, že u čokolády více než u čehokoliv jiného platí, že pokud je dělaná s láskou, je to znát. Čokoláda vždy potěší, v jakékoliv podobě. Říká se, že:

„Nikdy není tak špatně, aby to čokoláda nemohla vylepšit.“

Na tom je velký kus pravdy. A nám, Darodějkám , se ještě moc líbí výrok:

„Trochu moc čokolády je vždy tak akorát“.

Protože víme o blahodárných účincích čokolády, zařadily jsme ji do dárků, které vymýšlíme k nejrůznějším příležitostem. Vybrat si můžete na našem e-shopu.  Pokud jsme ve vás vyvolaly chuť na čokoládu, dejte si něco moc dobrého – ČOKOLÁDOVÉHO.

Darodějky

Zdroj: http://vitenevite.cz/22-zajimavosti-o-cokolade/

Zdroj: Unsplash

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů